Adverteren op Google krijgt ook in 2024 de voorkeur van vele bedrijven om te communiceren en hun producten of diensten te promoten. Het is namelijk dé manier om (letterlijk en figuurlijk) op de eerste plaats terecht te komen. Ligt er echter een machtsverschuiving op de loer? In deze blog nemen we jullie graag mee in de wereld van de Google Ads trends die 2024 zullen kaderen.

AI in zijn “roman empire”

De zoekmachine 2.0

Achter elke hoek schuilen ze tegenwoordig: de AI-chatbots. Ongetwijfeld ben ook jij er al eens in contact mee gekomen. ChatGPT of Bard stelen de show en hun impact op de zoekmachines is aanzienlijk.

Wat doe jij als je een probleem ervaart en nood hebt aan informatie of een oplossing? Tot voor kort surfte iedereen naar Google of een andere zoekmachine, maar tegenwoordig verkiezen velen de AI-chatbots. De toegankelijkheid en eenvoudige antwoordenweergave maken deze tools enorm populair, vooral bij jongeren. Deze evolutie resulteert echter in een verandering van het type zoekopdrachten, waardoor bedrijven genoodzaakt worden om hun SEA-strategie aan te passen.

Om tegenwind te bieden aan deze verschuiving is Microsoft volop bezig met een nieuw type advertentie. Deze “compare & decide” advertenties moeten het vergelijkingsproces via zoekmachines vergemakkelijken. Dit door meteen verschillende antwoorden te tonen waardoor gebruikers eenvoudig opties kunnen vergelijken.

AI-gedreven functies

Hoewel AI de competitie in het zoekmachine-vakgebied opzweept, stimuleert het ook nieuwe functies waar Google gretig gebruik van maakt.  Zo worden binnenkort de SEA-advertenties van de troon gestoten en vervangen door een blok waarin Google meteen een direct antwoord toont op de gestelde vraag. Deze blok, genaamd “Search Generative AI”, zal het uiterlijk van de zoekresultatenpagina een facelift geven. In dit nieuwe blok zal Google producten direct vertonen. Helaas zullen er ook weinig links naar websites in opgenomen worden. Gelukkig is er wel hoop dat Google een manier zal vinden om SEA-advertenties te integreren in dit generatieve AI-blok waardoor deze hun krachten niet verliezen. Dit in de vorm van shopping- en Performance Max-plaatsingen.

Search Searching Online Network Website Concept

SEA(I)

De kunstmatige intelligentie waarmee we overspoeld worden zorgt gelukkig niet enkel voor kommer en kwel in het SEA-kanaal. Hoewel AI medeplichtig is aan de vervaging van de typische SEA-resultaten, kan het ook gebruikt worden om deze standaard advertentiesoort te automatiseren. Het is makkelijker dan ooit om een campagne of advertentie binnen Google of Microsoft Ads te creëren. Door simpelweg de URL van je website aan Google te overhandigen, zal het AI-brein je helpen om de beste search-campagnes op te bouwen. De geautomatiseerde assets en de creatieve oplossingen van (je kan het al raden) AI bieden topresultaten.  

Een handige tool dus! Maar vergeet zeker niet de waarde van het menselijke brein. Houd altijd de doelgroep en het einddoel in het achterhoofd om op die manier de meest effectieve campagnes te ontwikkelen.

Visu(v)eel

Het “empire” van AI primeert, maar we bevinden ons ook in een visueel tijdperk waarin de kracht van video’s steeds toeneemt. Ben jij ook schuldig aan veel te veel schermtijd? Je bent zeker niet de enige! Nagenoeg iedereen vindt het tegenwoordig enorm fijn om via korte video’s informatie te verkrijgen. Video-advertenties zijn in 2024 bijgevolg belangrijker dan ooit. Microsoft en Google optimaliseren daarom de huidige videocampagnes en lanceren hernieuwde type advertenties.

TikTok BOEM

TikTok is als een bom ontploft, en ook keihard in het gezicht van zoekmachines. Het gaat namelijk de ronde dat TikTok de tweede Google is. Steeds meer jongeren laten zoekmachines links liggen en gebruiken TikTok om oplossingen voor hun problemen te zoeken. Via de nieuwe zoekfunctie, genaamd “Search Ads Toggle”, kunnen gebruikers eenvoudig hun zoektermen ingeven en filmpjes ontdekken waarin de informatie staat die ze nodig hebben. De combinatie van de gebruiksvriendelijkheid en het gebruik van video’s, zorgen voor een enorm succes en grote populariteit.

Conclusie

2024 belooft een uitdagend jaar te worden voor SEA. De opkomst en bedreiging van zowel AI als TikTok creëren een competitief landschap. Het is daarom cruciaal voor bedrijven om in te spelen op de nieuwe campagnetypes waar Google en Microsoft actief aan werken, of om te kiezen voor samenwerking met externe partners (neem bijvoorbeeld Conceptic 😉). Desalniettemin zijn we ervan overtuigd dat SEA ondanks de vele uitdagingen overeind zal blijven staan. Want we kunnen toch allemaal wel tegen een stootje!

Wil jij op die eerste plek in de zoekmachines schitteren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.